“Η Δικηγορική πραγματικότητα στην ελληνική Περιφέρεια”

0

Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, το LawNet.gr έκρινε σκόπιμο να δώσει βήμα σε Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας προκειμένου να μεταφέρουν την κατάσταση που βιώνουν οι δικηγόροι στην περιοχή τους και να δώσουν το στίγμα τους για τα τρέχοντα θέματα της Δικαιοσύνης. Απευθυνθήκαμε στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Νάξου και Καλαβρύτων, κ.κ. Μαρία Μάρκου και Παναγιώτη Κουρή, αντίστοιχα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν [Link] σχετικά με τη διαμορφωθείσα δικηγορική πραγματικότητα και το σύγχρονο ρόλο του Δικηγόρου.

Οι δύο Πρόεδροι επεσήμαναν ότι η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης καθώς τόσο ο περιορισμός της δικηγορικής ύλης όσο και οι συνεχείς αυξήσεις των παραβόλων αποτρέπουν την προσφυγή των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Παρά την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οι δύο Πρόεδροι συμφωνούν ότι ειδικά στην επαρχία, ο δικηγόρος εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο για την τοπική κοινωνία. «Ο δικηγόρος προσπαθεί να παραμείνει φωτεινό παράδειγμα για την τοπική κοινωνία. Προσπαθούμε να λειτουργούμε ως πρότυπο, όσο κι αν βαλλόμεθα», υπογράμμισε ο κ. Κουρής.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορετικές θέσεις των δύο Προέδρων αναφορικά με τη στήριξη των αρμόδιων κρατικών οργάνων. «Υπάρχει σύμπραξη, επαφή και συνεργασία με τα όργανα της Πολιτείας. Δεν αισθανόμαστε μακριά από τους αρμόδιους φορείς. Τα αιτήματα της Ολομέλειας εισακούγονται και ειδικά ο κ. Ρουπακιώτης εμφανίζεται πάντοτε διαλλακτικός και πρόθυμος να συζητήσει τις προτάσεις μας. Βρίσκουμε ανταπόκριση και έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε αρκετά από όσα διεκδικούσαμε μέσα από ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαλόγου», δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΣ Νάξου ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ Καλαβρύτων φάνηκε δυσαρεστημένος από τη στάση των οργάνων της πολιτείας καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Δεν υπάρχει καμία στήριξη από τα κρατικά όργανα, ούτε από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε από το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, παρατηρείται μια κατευθυνόμενη προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων και του δικηγορικού λειτουργήματος».

Σχόλια