Η δραστηριότητα και τα προβλήματα της ΑΠΔΠΧ στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

0

Σύντομο απολογισμό του έργου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά και αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, έκανε χθες ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Χρήστος Γεραρής στη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Γεραρής σημείωσε ότι τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν κατά τον περασμένο χρόνο την Αρχή ήταν η πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα, τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, η ανεπιθύμητη ηλεκτρονική επικοινωνία (spam κ.λπ.), η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις Τράπεζες και τους εργοδότες, ο έλεγχος του συστήματος Σένγκεν και οι διεθνείς επαφές για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (ως παράδειγμα στάθηκε στη φωτογράφηση σκηνών από τους δρόμους της Αθήνας την οποία έκανε η Google). Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η δραστηριότητα της ΑΠΔΠΧ δυσχεραίνεται από τις περιορισμένες οργανικές θέσεις και τις παλιές οδηγίες που διέπουν τη λειτουργία της.
Εκτός από… πομπός, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής υπήρξε, όμως, και δέκτης παραπόνων από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι έκαναν λόγο για δυσχέρεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου η οποία παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις με την επίκληση αποφάσεων της ΑΠΔΠΧ.
Επικριτικός για τη στάση της Αρχής στο ζήτημα της χρήσης των καμερών στους δρόμους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εμφανίστηκε ο τέως υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της Ν.Δ., Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρατήρησε ότι και φέτος η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησε τις κάμερες στην πορεία του Πολυτεχνείου, και ζήτησε να μάθει αν η Αρχή έστειλε και αυτή τη φορά στελέχη της να ελέγξουν τη λειτουργία των ηλεκτρονικών «ματιών». «Κατά τη γνώμη μου, εάν η κάμερα βλέπει αλλά δεν αποθηκεύει, αυτό δεν συνιστά επέμβαση στην ιδιωτική ζωή –και σ’ αυτό συμφωνεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ευρωπαίος Επόπτης, ωστόσο, λέει το αντίθετο», απάντησε ο κ. Γεραρής. Και πρόσθεσε: «Στην πορεία του Πολυτεχνείου, τα δεδομένα αποθηκεύονται, έστω και για λίγες μέρες. Αυτό αλλάζει το πράγμα. Ομολογώ πως φέτος δεν στείλαμε ελεγκτές, αφενός γιατί δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με το πόρισμα του 2008, αλλά κυρίως επειδή ισχύει αυτή τη στιγμή ένας νόμος που μας αφαιρεί τη δυνατότητα του ελέγχου –άσχετα εάν ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός».
Στο θέμα των καμερών παρενέβη και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε: «Η παραδοσιακή Αστυνομία προφανώς δεν επαρκεί για να προστατεύσει τον πολίτη. Βάζει, λοιπόν, μια κάμερα και έρχεστε να πείτε πως δεν μπορεί να το κάνει γιατί θίγονται τα προσωπικά δεδομένα».
Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Φώτης Κουβέλης διαμαρτυρήθηκε για τη λήψη γενετικού υλικού από προσαχθέντες στην Ασφάλεια Αττικής μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, τη στιγμή μάλιστα που, όπως είπε, «από τους 290 προσαχθέντες, αφέθησαν ελεύθεροι όλοι πλην δύο».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Τηλέμαχος Χυτήρης εξέφρασε την ενόχλησή του για την άρνηση της ΕΡΤ (επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) να αποκαλύψει τις αμοιβές των διαφόρων συμβούλων της, επικαλούμενη τα προσωπικά δεδομένα. Ο κ. Γεραρής αντέτεινε ότι οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής δεσμεύονται από τις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν «κάθε πληροφορία που αφορά πρόσωπο, ως προσωπικό δεδομένο –και αυτό είναι απόλυτο». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως το ζήτημα είναι για ποιον σκοπό ζητείται ένα προσωπικό δεδομένο και πως αν πρόκειται για κάποιον νόμιμο σκοπό «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να χορηγηθεί. Είμαστε πολύ ανοιχτοί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο».
Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη παρατήρησε πως οι συνδικαλιστές θα πρέπει να αξιοποιούν την ανεξάρτητη Αρχή για να αμυνθούν σε περιπτώσεις καταπάτησης προσωπικών δεδομένων σε εργασιακούς χώρους.

Σχόλια