Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης επί τάπητος

0

Εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα οποία επιχειρείται η επιτάχυνση απονομής της ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης. Στο ζήτημα των καθυστερήσεων που σημειώνονται αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση απαράδεκτη για ένα κράτος δικαίου, την ώρα, που σύμφωνα με τα στοιχεία εκκρεμούν ενώπιον των εγχώριων δικαστηρίων περισσότερες από ενάμισι εκατομμύριο υποθέσεις.
Οι ρυθμίσεις που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό του μέτρου αναστολής εκτέλεσης πριν από την εκδίκαση της διαφοράς στον πρώτο βαθμό. Η αναστολή θα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποδείξει ότι η εκτέλεση της απόφασης του προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Αναφορικά με τις λεγόμενες φορο-δίκες, ορίζεται ότι όσες υποθέσεις ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το διοικητικό εφετείο ενώ από το διοικητικό πρωτοδικείο θα εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν ποσά από 20.000 μέχρι 150.000 ευρώ και θα υπάρχει δικαίωμα έφεσης με την προϋπόθεση όμως ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει το μισό ποσό της φορολογικής του υποχρέωσης.

Σχόλια