Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

0

Δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία υποβλήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Κογκρέσο βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας.

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, το οποίο έχει παρόμοιο με την περυσινή έκθεση περιεχόμενο, γίνεται λόγος για σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται προβλήματα σε μερικούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και Aθιγγάνων από δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης συνωστισμός και άσχημες συνθήκες σε μερικές φυλακές.

Στην έκθεση επισημαίνονται ως θετικά για τη χώρα μας η ανεξαρτησία των ΜΜΕ που εκφράζουν πλήθος απόψεων με ελάχιστους κυβερνητικούς περιορισμούς, η ευρεία και ελεύθερη χρήση του διαδικτύου, η ύπαρξη τηλεοπτικών προγραμμάτων στην τουρκική γλώσσα στην Θράκη, ενώ τονίζεται ότι εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες δημοσιεύουν ελεύθερα υλικό στην μητρική τους γλώσσα.

Ως αρνητικά επισημαίνονται οι περιορισμοί που σε μικρό ποσοστό βέβαια εξακολουθούν να υφίστανται στην ελευθερία έκφρασης για εθνοτικές μειονότητες, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια για μέλη μη-ορθοδόξων δογμάτων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, άσκηση βίας κατά γυναικών, παράνομη διακίνηση προσώπων και άσχημες συνθήκες διαβίωσης για Αθιγγάνους.

Παράλληλα γίνεται λόγος για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας, και για δυσμενή μεταχείριση των Αλβανών μεταναστών που, όπως σημειώνεται, αποτελούν σήμερα το 5% με 7% του πληθυσμού.