Η Φινλανδία αναστέλλει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα

0

Η Φινλανδία αναστέλλει την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, μετά τη δριμεία κριτική, που άσκησε στη χώρα μας, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, κατηγορώντας την για κακομεταχείριση των αιτούντων πολιτικό άσυλο.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Φινλανδίας, Αστρίντ Τορς ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο εάν υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις από τις ελληνικές αρχές για τη δίκαιη μεταχείριση των προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν να επαναπροωθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Οι πρόσφυγες συνήθως στερούνται βασικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπως παροχή διερμηνέων και νομικής βοήθειας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δουβλίνο ΙΙ» η πρώτη χώρα εισόδου του αιτούντος άσυλο αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει εις πέρας το αίτημα ασύλου του. Ο αρχικός σκοπός του κανονισμού ήταν η «κατανομή ευθύνης» διεκπεραίωσης της διαδικασίας ασύλου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών της Σύμβασης του Δουβλίνου.

Η ελληνική ηγεσία υποστηρίζει ότι ο εν λόγω κανονισμός βαραίνει δυσανάλογα τις χώρες υποδοχής προσφύγων, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία.

Πάντως από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες περί άδικης μεταχείρισης των αιτούντων πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Σχόλια