Η Ολ. ΑΠ αναίρεσε την απόφαση υπέρ συμβασιούχου των ΚΕΠ

0

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη η υπ αριθμόν 18/2006 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία αναιρέθηκε απόφαση του Πρωτοδικείου Κορίνθου, που είχε κάνει δεκτή αγωγή συμβασιούχου Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η συμβασιούχος του ΚΕΠ υπαγόταν σε 18μηνο πιλοτικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και, κατά συνέπεια, ορθά απολύθηκε μετά τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου, που είχε υπογράψει με το Δήμο Σικυωνιών Κορινθίας.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΑΠ έκρινε ότι, ανεξάρτητα εάν το Σύνταγμα απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, το χαρακτηρισμό των συμβάσεων θα τον κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια.

Ειδικότερα, αναφέρει η απόφαση ότι «ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός ορισμένης σχέσης, που δεν αφορά μόνο το χαρακτηρισμό της ως εξαρτημένης ή ανεξάρτητης εργασίας ή έργου, αλλά και το χαρακτηρισμό της ως ορισμένου ή αορίστου χρόνου, αποτελεί κατ’ εξοχήν έργο της δικαιοδοτικής λειτουργίας των δικαστηρίων, ανεξάρτητα από τον εκ του νόμου χαρακτηρισμό της συμβατικής σχέσης ως ορισμένου χρόνου».