Η πολυνομία συντηρεί και αναπτύσσει τη διαφθορά

0

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Κράτος και Διαφθορά: Θεσμοί – από την πτώση στην ανόρθωση». Στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεσμών της δικαιοσύνης, των φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς, των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα, αναφορικά με το θεσμό της δικαιοσύνης, τονίστηκε ότι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών, η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης καθώς και η απλοποίηση και κωδικοποίηση της κείμενης νομοθεσίας αναμένεται να συντελέσουν δραστικά στην απονομή ταχείας και χρηστής δικαιοσύνης. Σχετικά με την κατάσταση διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα μας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Π. Καρκατσούλης επισήμανε ότι αυτή ευνοείται από την πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου, την αδυναμία αποτελεσματικής λειτουργίας των μηχανισμών δημοσιονομικού ελέγχου ενώ καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και η πολυνομία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 1975 έως το 2005 έχουν εκδοθεί συνολικά 3.430 νόμοι, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 114.905 Υπουργικές Αποφάσεις. Τόνισε, ακόμα, ότι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερέψει με τις εγκυκλίους, οι οποίες έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.. Σημείωσε μάλιστα ότι το οικονομικό βάρος από την ανωτέρω κατάσταση μετακυλίεται στον πολίτη και αγγίζει ετησίως τα 14 δις. ευρώ. Τέλος, αναφέρθηκε και στον ανορθολογισμό που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ελληνικού κράτους καθώς και στη δαιδαλώδη οργάνωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Σχόλια