Η Πρόεδρος της ΕΔΕ για τις κινητοποιήσεις των δικαστών

0

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα» εξηγεί τους λόγους που οδηγούν τους δικαστές στη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ενώ διευκρινίζει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος. Πιο συγκεκριμένα, η κα Θάνου επισημαίνει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί προχώρησαν σε κινητοποιήσεις αφού είχαν ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι δικαστές μάλιστα, όπως σημειώνει η Πρόεδρος της Ένωσης στο άρθρο της, δεν αρνήθηκαν ουδέποτε να συμβάλουν στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αλλά εν προκειμένω, αντιδρούν έντονα στο υπερβολικό ύψος των νέων μειώσεων, οι οποίες συνολικά αγγίζουν ποσοστά άνω του 50%. Η κα Θάνου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέδειξε ιδιαίτερη αδιαλλαξία και αδιαφόρησε για τον κατοχυρωμένο θεσμικό ρόλο του μισθολογίου τους ενώ, όπως προσθέτει, έχει δημιουργήσει δικαιολογημένα την εντύπωση ότι έχει ως στόχο την υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

Τέλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υπογραμμίζει ότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο συνταγματικός νομοθέτης, ο οποίος προέβλεψε στο άρθρο 23 ότι απαγορεύεται η απεργία υπό οιανδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς, ασφαλώς θεωρούσε ως αυτονόητη προϋπόθεση ότι και οι λοιπές εξουσίες του κράτους θα τηρούν από τη δική τους πλευρά τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες προβλέπει το Σύνταγμα, ακριβώς προς προστασία των δικαστικών λειτουργών.

Με δεδομένο όμως, ότι το κράτος με τις επιβληθείσες υπερβολικού ύψους μειώσεις των αποδοχών των δικαστών (μη αναγκαίες και μη ανάλογες), παραβιάζει αυτό πρώτο τις ως άνω συνταγματικές διατάξεις (26, 87, 88) και θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των δικαστών, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα παραβίασης του Συντάγματος από τους τελευταίους, οι οποίοι, αντιθέτως, έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με όποιο μέσον αντίδρασης θεωρούν ως πλέον πρόσφορο».

Σχόλια