Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

0

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 37 του Συντάγματος, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου θα αναλάβει – όπως φαίνεται από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης – υπηρεσιακή πρωθυπουργός, αποτελώντας έτσι την πρώτη Ελληνίδα που καταλαμβάνει τη θέση αυτή στη χώρα μας.

Αυτό προκύπτει από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά και τη  σχετική ανακοίνωση  του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Π. Καμμένου στην οποία σημειώνεται πως “επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Συμφώνησαν να προχωρήσουν κατευθείαν σε εκλογές με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα”.

Στη διέυθυνση που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη την οποία έχει παραχωρήσει στο LawNet.gr η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Β. Θάνου.
 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της κ. Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου

Έτος Γέννησης: 1950
Τόπος Γέννησης: Χαλκίδα
Οικογενειακή κατάσταση: έγγαμος, με τρία τέκνα.
Πτυχίο: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Mεταπτυχιακές Σπουδές: στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ξένες Γλώσσες: Γαλλικά και Αγγλικά, πολύ καλά
Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 
Από τον Ιούνιο του 2015 είναι Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.
Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Σχόλια