Η πρώτη απολογία κατηγορουμένου στη δίκη του ΕΛΑ

0

Μετά από πέντε μήνες ακροαματικής διαδικασίας άρχισε την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο κύκλος των απολογιών των πέντε κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Χρήστος Τσιγαρίδας, ο μοναδικός εκ των πέντε κατηγορουμένων, ο οποίος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στην οργάνωση.

Από την αρχή της απολογίας του ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του εγκληματία και ότι πρόκειται για μια δίκαιη δίκη, αν την κρίνει κανείς με τους τακτικούς όρους υπό τους οποίους διεξάγεται.

Ο κατηγορούμενος διευκρίνησε ότι είχε υπό την εποπτεία του το περιοδικό του ΕΛΑ Αντιπληροφόρηση αλλά ότι οι συντάκτες του περιοδικού δεν ήταν μέλη της οργάνωσης.

Υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε σε ενέργειες της οργάνωσης, γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο και αντισυνωμοτικό, δεδομένου πως είχε οικογένεια, πολλούς γνωστούς, και οι επαγγελματικές του δραστηριότητες ήταν ευρείες.

Ο Χρ.Τσιγαρίδας υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την ιστορία του ΕΛΑ, χαρακτήρισε την οργάνωση ως μια επαναστατική κομμουνιστική οργάνωση, που ήθελε να συμβάλει στο λαϊκό κίνημα για την αλλαγή της κοινωνίας, ενώ έκανε βομβιστικές επιθέσεις μικρής εμβέλειας, για να διαμαρτυρηθεί για κοινωνικά ζητήματα. Στόχος δεν ήταν οι υλικές ζημιές, αλλά να δοθεί ένα μήνυμα αντίστασης.

Για τους συγκατηγορούμενούς του τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση.