Η πρώτη διαταγή πληρωμής κατά του Ελληνικού Δημοσίου από δικαστή

0

Η πρώτη διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου εξεδόθη εχθές από το Ειρηνοδικείο Αθηνών και αφορούσε την πληρωμή αναδρομικών των δικαστικών λειτουργών, τα οποία κούρεψε με τροπολογία το Υπουργείο Οικονομικών (Ν. 4307/2014).

Ειδικότερα, στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Χ. Σεβαστίδης, μετά την αίτηση του οποίου εκδόθηκε η με αριθμό 28.063/2014 διαταγής πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την οποία επιδικάστηκε το 50% των οφειλόμενων αναδρομικών.

Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του Δημοσίου, ενώ το Δημόσιο για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη αναμένεται να καταθέσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής. Την έκδοση διαταγών πληρωμής κατά του Δημοσίου αναμένεται να επιδιώξουν κι άλλοι δικαστές, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η πρόβλεψη του νόμου για έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου αποτελεί σημαντική δικονομική ευχέρεια για κάθε πολίτη που έχει ληξιπρόθεσμες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, με εξαίρεση την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου.
 

Σχόλια