spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΗμερίδα του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου με θέμα το νέο...

Ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου με θέμα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

spot_img
spot_img
spot_img

Προς την σωστή κατεύθυνση κινούνται οι περισσότερες διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου, όπως τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα «Οι νέες ποινικές, διοικητικές και οικονομικές ρυθμίσεις για τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό», που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου. Στην ημερίδα παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ.Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του: «Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μια βαθιά μεταρρύθμιση αθλητικού δικαίου, αλλά παρεμβαίνει με φειδώ σε ορισμένους τομείς. Κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια. Η βία, η αφερεγγυότητα και η γενική ανομία αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ.Μπιτσαξής σημείωσε: «Το περίφημο αυτοδιοίκητο έχει περάσει στη νομική συνείδηση ως ένα άβατο. Το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Νομικό άβατο δεν υπάρχει. Εργο της Πολιτείας είναι να ελέγχει τη νομιμότητα των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών, έτσι ώστε να κλείσει ο δίαυλος εκείνος με τα συμφέροντα που είχαν αλώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέμα της Πολιτείας είναι και το “πόθεν έσχες” των παραγόντων».

Σχετικά με τη βία στα γήπεδα, ο γ.γ.Αθλητισμού επισήμανε: «Παρεμβαίνουμε στο θέμα της αθλητικής βίας, η οποία έχει μία ιστορική μήτρα: τις ίδιες τις ΠΑΕ. Οι ιδιωτικοί “στρατοί” των ΠΑΕ είναι “Καμόρα”. Κανείς δεν λέει ότι το σύνολο των οργανωμένων οπαδών είναι “Καμόρα” ή χούλιγκανς. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι τέτοιοι οπαδοί ανάμεσά τους».

Στη συνέχεια o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ) , κ. Ανδρέας Μαλάτος, υπογράμμισε ότι οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον αθλητισμό είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στους φιλοξενούμενους μπορεί να επεκτείνεται και στους φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας και αυτό είναι σωστό. Όπως και αυτή σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των φιλοξενούμενων οπαδών είναι μία καλή διάταξη. Παράλληλα, μία νέα διάταξη είναι και αυτή της αλλαγής του τόπου διεξαγωγής ενός αγώνα. Θεωρώ πως η ίδια η Πολιτεία μπορεί να επιβάλλει την απόφαση αυτή, μετά από τη γνώμη της διοργανώτριας αρχής. Στο άρθρο 7, σχετικά με τις οργανωμένες μετακινήσεις, ο νομοθέτης δεν είναι σίγουρος τι πρέπει να κάνει. Εδώ ο νομοθέτης παλινωδεί. Ακόμη, στο άρθρο 8, που αφορά τους οργανωμένους Συνδέσμους Φιλάθλων, ο νομοθέτης δείχνει αμηχανία. Με αυτές τις νομοθετικές διατάξεις και ρυθμίσεις, επιβάλλουμε σε ΠΑΕ και ΚΑΕ να αναλάβουν οι ίδιες τις ευθύνες για τους οπαδούς τους. Φοβάμαι ότι καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε δημιουργία Λεσχών».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, κ.Παύλος Γερακάρης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία των αθλητικών συντακτών με το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, ώστε να επιμορφωθούν και σε νομικά ζητήματα.

spot_img

Lawjobs