Ι. Τέντες: «Υπάρχει διαφθορά, αλλά όλοι πληρώνουν το τίμημα, εάν παραβούν το νόμο»

0

Την πρώτη συνέντευξή του από τη θέση του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, παραχώρησε ο Ι. Τέντες, στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παραδέχτηκε την ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς στη χώρα μας, ωστόσο εξέφρασε την άποψη, ότι έχει υπερεκτιμηθεί η έκτασή τους, κυρίως λόγω των εν βρασμώ εκτιμήσεων των απογοητευμένων Ελλήνων πολιτών, ενώ τόνισε, ότι υπάρχουν ενδείξεις, ότι η Δικαιοσύνη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όσον αφορά το ζήτημα της άνισης νομικής αντιμετώπισης «ισχυρών» και «ανίσχυρων» πολιτών, ο κ. Τέντες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «Δεν θα αρνηθώ, ότι η δυνατότητα να έχει ο κατηγορούμενος πρόσβαση σε επώνυμους και επαγγελματικά καταξιωμένους δικηγόρους παρέχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπεράσπισή τους. Από την άλλη μεριά όμως, βλέπουμε καθημερινά, «ισχυρούς», παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, να υφίστανται, χωρίς διάκριση, βαριές τις συνέπειες του νόμου».
Επίσης, ο κ. Τέντες μίλησε για την ανάγκη εξομοίωσης βουλευτών και υπουργών, όσον αφορά την ποινική τους αντιμετώπιση και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης για την κατάργηση κατ’ αρχήν της λειτουργίας των επιτροπών της Βουλής, τουλάχιστον στο στάδιο της προδικασίας.
Ο κ. Τέντες τόνισε, ότι θα λάβει υπόψη του όλα τα ισχύοντα στις χώρες της Ευρώπης, στα πλαίσια των δράσεών του για τον εξευρωπαϊσμό του ελληνικού δικαίου. Τέλος, μιλώντας για το νέο του αξίωμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «Ακόμη είναι πρόωρο να σχηματίσω γνώμη για την πορεία του νεοπαγούς θεσμού του Εισαγγελέα Διαφθοράς, λόγω βραχέος χρονικού διαστήματος που λειτουργεί. Εχω όμως βάσιμες ελπίδες ότι θα φέρει αποτελέσματα».