ΙΣΑ: Βραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα στις φυλακές

0

Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Σπύρου Καρακίτσου, Προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων με θέμα τη φυματίωση που θερίζει στις φυλακές όλης της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προχώρησε στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης με την οποία ουσιαστικά «εκπέμπει σήμα κινδύνου διότι κατά συρροή είναι τα περιστατικά κρατουμένων που εισέρχονται στο σωφρονιστικό σύστημα και εξέρχονται άρρωστοι με λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδουν σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους τους.»
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση του Ι.Σ.Α.: «Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαμε επισημάνει στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, το δημόσιο κίνδυνο που ελλοχεύει από αυτή τη βραδυφλεγή Βόμβα απρόβλεπτων διαστάσεων που είναι τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα μέσα στις φυλακές λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. Είχαμε προτείνει τον έλεγχο από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των πορισμάτων τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Απάντηση μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει. Όμως σημειώνουμε ότι η ολιγωρία και η καθυστέρηση ανάληψης των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς θα προκαλέσει σύντομα μεγάλη κοινωνική και υγειονομική έκρηξη.
Ήδη έχουμε στα χέρια μας καταγγελίες γιατρών για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές του Κορυδαλλού, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες και τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού.»
Στη συνέχεια, στην ίδια ανακοίνωση του Ι.Σ.Α. επισημαίνεται: «Θεωρούμε ως πρωταρχική προτεραιότητα της Πολιτείας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα να ξεκινήσει άμεσα μια εθνική υγειονομική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει 1) σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, 2) εμβολιασμό όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει. 3) κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία θα δίδεται μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους 4)αποπεράτωση της θεραπείας τους, 9 ή 12 μήνες, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα και να υπάρξει έλεγχος με ακτινογραφία θώρακα και φυματιοαντίδραση Mantoux 5) διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν. Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δε θα κινδυνεύουν ούτε οι προφυλακιστέοι για απλά ή σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να αποφυλακιστούν και να απαλλαγούν από τα αδικήματα, να πεθάνουν όμως από μία μεταδοτική ασθένεια.

Θεματοφύλακας της Δημόσιας υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για να μην εκραγεί η βραδυφλεγής αυτή Βόμβα της εξάπλωσης της φυματίωσης και των λοιπών λοιμωδών νοσημάτων και προτείνει λύσεις ώστε όποιος εισέρχεται στο σωφρονιστικό σύστημα να εξέρχεται ζωντανός, υγιής και να μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να μεταδώσει λοιμώδη νοσήματα σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους του.»

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, κάνοντας έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, δήλωσε: “Δώστε τη δύναμη στους Ιατρικούς Φορείς να βοηθήσουν σε ένα κράτος που προσπαθεί, αλλά δε μπορεί, να διατηρήσει την υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Σε φτωχούς φυλακισμένους που έχουν φυματίωση ή άλλες χρόνιες ασθένειες, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προτίθεται να στηρίξει σε συνεργασία με τις σωφρονιστικές μονάδες τις ανάγκες σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό”.

Σχόλια