ΙΣΑ: Προειδοποίηση προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τα όρια στις συνταγογραφήσεις

0

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του για την εκ νέου επιβολή πλαφόν, στην συνταγογράφηση φαρμάκων, ανά ειδικότητα και ανά γεωγραφική περιοχή και σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πρόκειται για μια αντιεπιστημονική επιβολή ορίων που δυσχεραίνει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ μετά την ενημέρωση για τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης «ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πρωτίστως τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύλιση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του».

Επίσης, αναφέρεται ότι το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών της συνταγογράφησης, όπως για παράδειγμα: στους καρδιοπαθείς έχει ορισθεί πλαφόν από 35 έως 40 ευρώ, στους πνευμονολόγους περί τα 60 ευρώ, στους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ και στους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ.

Ακόμα υπενθυμίζεται, ότι «προσέφυγε από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής Υπουργικής Απόφασης που έθεσε για το μέτρο του “πλαφόν” στη συνταγογράφηση και είχε δικαιωθεί δυνάμει της υπ΄αριθμόν 59/2014 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Τέλος, ο Σύλλογος προειδοποιεί: “Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας στον Υπουργό Υγείας, πλην όμως εάν δεν υλοποιηθούν όσα έχουμε θέσει κατ΄επανάληψη, θα εξαντλήσουμε και πάλι κάθε νομική διαδικασία για την διαφύλαξη της λειτουργίας του ιατρικού επαγγέλματος”