Κ. Μαργέλης: ” η «κόκκινη γραμμή» της ανοχής μας ξεπεράστηκε “

0

Με μια ανακοίνωση – κόλαφο για το νέο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ολοκληρώνεται το «άνοιγμα» των ελεύθερων επαγγελμάτων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κ.Κωνανταντίνος Μαργέλης, θέτει μια σειρά θεμάτων και ερωτηματικών για τη σκοπιμότητα των σχετικών διατάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: 

«Η επιχείρηση αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της Δικαιοσύνης πάει χέρι-χέρι με αυτήν της αποδόμησης όλων των βασικών κοινωνικών λειτουργιών, όπως είναι η δημόσια Παιδεία και η Υγεία. Η «απελευθέρωση» ήταν και είναι μια καθαρή επιλογή ανάπτυξης των κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των συστεγαζόμενων δικηγόρων, που οδηγεί στη χειροπέδηση των νομικών υπηρεσιών από τα καρτέλ.

Ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την μείωση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών ο κ.Μαργέλης σημειώνει με έμφαση: «Οι μόνοι που δεν θα ωφεληθούν θα είναι οι πολίτες, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν θα γίνουν πιο φθηνές, αλλά θα ακριβύνουν κατακόρυφα, σε συνδυασμό και με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δικαστικών εξόδων και ποινών.

Όλες οι προωθούμενες αλλαγές, που επιχειρούνται μέσα από ένα καταιγισμό νομοθετημάτων, για τη δήθεν επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης, στοχεύουν στη βίαιη και βαθιά αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και της νομικής υπηρεσίας: εκχώρηση μέρους της δικαιοδοσίας των Δικαστηρίων και καθιέρωση εξωδικαστικών, πιο ευέλικτων και πιο αποτελεσματικών για το μεγάλο κεφάλαιο διαδικασιών, όπως οι θεσμοί της διαμεσολάβησης και της ποινικής συνδιαλλαγής (ακόμη και για κακουργήματα), εναρμονίζονται ΑΠΟΛΥΤΑ με το μοντέλο της μεγάλης Δικηγορικής ή πολυεπαγγελματικής εταιρείας.»

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του ΔΣΚ καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους σε ευρύτερες και πιο ριζοσπαστικές μορφές κινητοποιήσεων, τονίζοντας:

«Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι συγχρόνως και σε άλλες ριζοσπαστικές μορφές δράσης μαζί με όλη την κοινωνία που πλήττεται (π.χ. καταλήψεις δικαστικών μεγάρων, συλλαλητήρια). Δυστυχώς, η «κόκκινη γραμμή» της ανοχής μας ξεπεράστηκε και δεν υπάρχει πια κανένα απολύτως περιθώριο για αναμονή.»

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Προέδρου του Δ.Σ. Καλαμάτας πατήστε εδώ

Σχόλια