spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΚαθ. Α. Δημητρόπουλος: Οι Συνταγματικές εξελίξεις και η νέα δανειακή σύμβαση

Καθ. Α. Δημητρόπουλος: Οι Συνταγματικές εξελίξεις και η νέα δανειακή σύμβαση

spot_img
spot_img
spot_img

Εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή σχετικά με τη λήψη ψήφου μπιστοσύνης,το LAWNET.GR απηύθυνε δύο ερωτήματα στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Ανδρέα Δημητρόπουλο.

L: Κύριε καθηγητά, ποιες  πιστεύετε ότι είναι οι πιθανές εξελίξεις στα πλαίσια της σημερινής διαδικασίας για τη λήψη της ψήφου εμπιστοσύνης;

Καθ. A. Δημητρόπουλος: Δύο είναι οι βασικές και πιθανές εξελίξεις, είτε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, είτε όχι. Αν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, παραμένει η ίδια κυβέρνηση. Αν όχι ενεργοποιείται η διαδικασία του άρθρου 37 του Συντάγματος, που έχει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι εκείνο των διερευνητικών εντολών, που δίνονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων για να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Αν από αυτές δεν προκύψει ένα βιώσιμο πολιτικό σχήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο, τη σύγκληση των αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι είτε οικουμενική, είτε – αν δεν συμφωνήσουν οι αρχηγοί – υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διεξάγει εκλογές.

L: Πόσο σύντομα πιστεύετε ότι μπορεί να εξελιχθεί η διαδικασία δεδομένης της υφιστάμενης χρονικής πίεσης για την 6η δόση και τη νέα δανειακή σύμβαση;

Καθ. A. Δημητρόπουλος: Κοιτάξτε, οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουμε όχι κοιτώντας τη δόση, αλλά κοιτώντας το μέλλον. Δηλαδή, θα πρέπει να ξέρουμε τους όρους της σύμβασης και να τη δούμε συνολικά, όχι μόνο για τη μία δόση. Να δούμε αν η δανειακή σύμβαση μας συμφέρει. Αν οδηγεί στην εκποίηση του εθνικού μας πλούτου, θα πάρουμε τη δόση και θα μείνουμε χωρίς πλούτο. Τώρα, αναφορικά με το ερώτημά σας, σαφώς και η πίεση για την έκτη δόση είναι χρονική και πολιτική και θα επηρεάσει την διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι ανθρώπινο να επηρεάσει την ψηφοφορία, αλλά είναι λάθος. Γιατί πρέπει να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

spot_img

Lawjobs