Κάθειρξη 13 ετών σε πατροκτόνο

0

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή 13ετούς κάθειρξης στον 38χρονο, ο οποίος, πριν από 3,5 χρόνια σκότωσε με κουζινομάχαιρο τον πατέρα του και τραυμάτισε τη μητέρα του.
Ο πατροκτόνος – ομογενής από τη Γεωργία – κατηγορείτο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία. Το φονικό σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2004, στο διαμέρισμα όπου διέμενε ο 38χρονος μαζί με τους γονείς του.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος πάσχει από το 1997 από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου- επέστρεψε το βράδυ στο σπίτι του, έχοντας καταναλώσει νωρίτερα ποσότητα αλκοόλ.
Ο πατέρας του, τού έκανε σε έντονο ύφος παρατήρηση και στη συνέχεια τον χτύπησε με σίδερο στην πλάτη. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον 38χρονο, που άρπαξε το κουζινομάχαιρο και επιτέθηκε αρχικά στη μητέρα του, τραυματίζοντάς την στο αριστερό χέρι. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο υπνοδωμάτιο όπου βρισκόταν ο πατέρας του, στον οποίο κατάφερε τουλάχιστον τρία πλήγματα σε ευαίσθητα σημεία του σώματός του. Είκοσι μέρες αργότερα, ο άτυχος άνδρας κατέληξε συνεπεία των τραυμάτων του. Ο 38χρονος συνελήφθη ένα μήνα αργότερα στη Χαλκιδική, όπου κρυβόταν.
Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι λόγω της πάθησής του δεν καταλάβαινε τι έκανε. Το δικαστήριο του αναγνώρισε δυο ελαφρυντικά (σ.σ. ελαττωμένη ικανότητα καταλογισμού κατά την τέλεση της πράξης και του πρότερου εντίμου βίου) και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών.
Πρωτόδικα είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 22 ετών.

Σχόλια