Κατάθεση ν/σ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

0

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις».

Με το νέο σχέδιο νόμου[PDF], αναθεωρούνται οι εκπαιδευτικοί στόχοι του Γενικού Λυκείου, ενώ προστίθεται πρόγραμμα ερευνητικής εργασίας (project) δύο ωρών.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εντοπίζονται στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, προκειμένου οι μαθητές να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου δύο από τα τέσσερα συνολικά επιστημονικά πεδία στα οποία εντάσσονται και οι αντίστοιχες Σχολές: 1. Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2. Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3. Επιστήμες Υγείας, 4. Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξάγονται μετά τις απολυτήριες, αντί για το αντίθετο που ισχύει σήμερα, ενώ οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα 4 μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού της επιλογής τους, αντί των 6 μαθημάτων του ισχύοντος συστήματος.
Επίσης προβλέπεται η ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, αρμόδιου για όλες τις κατηγορίες των εξετάσεων, δηλαδή τις προαγωγικές, τις απολυτήριες και τις εισαγωγικές.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, εντός της προσεχούς εβδομάδας.
 

Σχόλια