Κατάθεση ν/σ για την παιδική πορνογραφία

0

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο σχετικά με την παιδική πορνογραφία, καθώς και τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Στο νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, καλύπτονται νέες μορφές αδικημάτων, όπως έχουν καταγραφεί διεθνώς, ενώ παράλληλα
διατυπώνεται και αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών.

Επίσης, προβλέπεται η απενεργοποίηση και φραγή σε επιλήψιμες ιστοσελίδες, ενώ οι διατάξεις του αφορούν και όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα διάδοσης. Έτσι, τιμωρείται η παραγωγή και η διακίνηση πορνογραφικού υλικού με κάθε τεχνολογικό μέσο με φυλάκιση 2-5 ετών και πρόστιμο από 30.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ, που αυξάνεται σε κάθειρξη 5 έως 10 ετών, εάν γίνεται κατ’ επάγγελμα ή συνήθεια ή με εκμετάλλευση ανάγκης ή/και ασθένειας. Αν οι πράξεις είχαν ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται κάθειρξη 10 – 20 ετών και σε περίπτωση θανάτου, ισόβια.

Με τις νέες ρυθμίσεις, τιμωρείται για πρώτη φορά η εν γνώσει θέαση παιδικού πορνογραφικού υλικού με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, καθώς και η πορνογραφική παράσταση όταν εξωθείται  ή παρασύρεται ανήλικος να συμμετάσχει σ’ αυτήν. Με βαριές ποινές και πρόστιμα από 50.000 έως 200.000 ευρώ τιμωρούνται και όσοι αναζητούν παιδιά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, κινητών και άλλων μέσων, με στόχο την αποπλάνηση και πορνογραφία.

Επίσης, με λουκέτο και εξοντωτικά πρόστιμα απειλούνται εμπλεκόμενοι φορείς π.χ. κατασκηνώσεις, παιδότοποι κτλ , εάν τελέστηκε από εκπρόσωπό τους προς όφελος και για λογαριασμό τους, αδίκημα κατά ανηλίκου. Τέλος, απαγορεύεται για πέντε χρόνια η άσκηση επαγγέλματος όταν ο καταδικασμένος έρχεται σε επαφή με παιδιά.

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/8391423.pdf

 

Σχόλια