Καταδικάστηκαν οι “ληστές του αιώνα” στη Θεσσαλονίκη

0

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε βαρύτατες ποινές στον αστυνομικό και στον τραπεζικό υπάλληλο, που κατηγορούνταν μαζί με δύο ακόμη άτομα για την αποκαλούμενη «ληστεία του αιώνα» στο κέντρο χρηματαποστολών της Τράπεζας ALPHA BANK στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2007, με λεία το ποσό των 2,85 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε βάρος του 43χρονου τότε ανθυπαστυνόμου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και εννέα μηνών, ενώ ο 46χρονος τραπεζικός υπάλληλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης δύο ετών και εννέα μηνών. Στον αστυνομικό αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας.
Οι δύο συνεργοί τους ήταν ένας 58χρονος ιδιοκτήτης μπαρ στη Βέροια, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης δύο ετών, και ένας 29χρονος από τα Γιαννιτσά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Στον τελευταίο, που είχε απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου κρίθηκε ένοχος μεταξύ άλλων για την πράξη της απόπειρας σωματικής βλάβης αντί αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Απολογούμενοι στο δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι διέπραξαν τη ληστεία, καθώς, όπως είπαν, είχαν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση επειδή ήταν θύματα κυκλωμάτων τοκογλυφίας.
Η ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της 20ής Οκτωβρίου 2007, όταν ο 46χρονος τραπεζικός υπάλληλος άνοιξε την πόρτα του κέντρου χρηματαποστολών της τράπεζας για να μπουν τα υπόλοιπα τρία μέλη της ομάδας στο εσωτερικό του κτιρίου. Με την απειλή όπλων, έδεσαν τα χέρια των φρουρών και των υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και του 46χρονου συνεργού τους, άρπαξαν το περίστροφο ενός φρουρού και προσποιήθηκαν ότι αναγκάζουν με τη βία τον 46χρονο να απασφαλίσει το χρηματοκιβώτιο. Γέμισαν δύο μεγάλα σακβουαγιάζ με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητό τους.
Ο ανθυπαστυνόμος καταδιώχθηκε και συνελήφθη στην οδό Μοναστηρίου, ενώ την ίδια ημέρα συνελήφθη και ο τραπεζικός. Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και οι άλλοι δύο δράστες.

Σχόλια