Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ

0

Περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια ευρώ υποχρεούται να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο σε δυο τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες δεν επετράπη η εκμετάλλευση εκτάσεων γης μετά τον χαρακτηρισμό τους ως προστατευόμενη ζώνη, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει ήδη από το 2008 καταδικαστεί για παραβίαση ιδιοκτησίας και έλλειψη αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, μετά τις αγωγές της Ανώνυμης Τουριστικής Εταιρείας Ξενοδοχεία Κρήτης και της Λίμνης Μακρή.
Το δικαστήριο του Στρασβούργου επιδίκασε στους προσφεύγοντες το εν λόγω ποσό για την αποκατάσταση της υλική βλάβη που υπέστησαν, με την επισήμανση ότι οι απαγορεύσεις οικοδόμησης που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό εκτάσεων γης δεν προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων σε αντάλλαγμα.
Ως προς τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, η Ανώνυμη Τουριστική Εταιρεία Ξενοδοχεία Κρήτης είχε αγοράσει τη επίμαχη έκταση γης στις αρχές του 1970 για την οικοδόμηση ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Το 1984 η έκταση αυτή κηρύχτηκε “”ζώνη απόλυτης προστασίας””, όπου απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικοδόμηση. Η εταιρεία ζήτησε τότε την απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας της, που δεν έγινε δεκτή. Το Δικαστήριο επιδίκασε 500.000 ευρώ.
Στην περίπτωση της Λίμνης Μακρή, η Γεωργία Θεοδωράκη και η εταιρεία της Λίμνη Μακρή, που εδρεύει στο Λαγανά, είχε στην κατοχή της 300.000 τετραγωνικά μέτρα γης στη Ζάκυνθο. Το Δημόσιο, ωστόσο, μπλόκαρε την κατασκευή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος 102 δωματίων. Από το 2005, το ΣτΕ είχε αναγνωρίσει ότι οι ιδιοκτήτες είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση, αλλά οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν αναπάντητες. Στην κ. Θεοδωράκη επιδικάστηκαν 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια