Καταγγελία Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες κράτησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσ/νίκης

0

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Μανόλης Λαμτζίδης κατήγγειλε τις συνθήκες υγιεινής και έκανε λόγο για παραβίαση βασικών δικαιωμάτων στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης ο πρόεδρος του ΔΣΘ διαπίστωσε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν στα κρατητήρια έως και 3,5 μήνες -αντί για 5 μέρες, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν- , έως ότου μεταχθούν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας, στερούμενοι βασικών δικαιωμάτων υγιεινής και χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού.

Ως επικεφαλής του ΔΣΘ ο Μανόλης Λαμτζίδης συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Παύλο Νικολαΐδη, και το διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, Τρύφωνα Κούκιο.

Ο κ. Λαμτζίδης έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και σύμφωνα με την ενημέρωση των αξιωματικών της Αστυνομίας, αυτή τη στιγμή «φιλοξενούνται» 69 κρατούμενοι -υπόδικοι και κατάδικοι- στην Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ το προσωπικό επαρκεί μόνο για 25 άτομα.

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, που πηγάζει από την υπερπληρότητα που παρατηρείται στις φυλακές, και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Το δικαστικό σύστημα δείχνει σκληρότητα απέναντι στους πολίτες, ενώ οι δομές της πολιτείας παραμένουν σε υπανάπτυξη, με συνέπεια να έχουμε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης», τόνισε ο κ. Λαμτζίδης.