Καταργείται με τροπολογία το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων

0

Υπό τη μορφή τροπολογίας και όχι σχεδίου νόμου και με διαδικασίες-εξπρές καταργείται ουσιαστικά η αυτοδιοίκηση της Δικαιοσύνης. H κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις εξωτερικών φρουρών στις φυλακές εισήγαγε την επίμαχη τροπολογία .

Tα βασικά σημεία της ρύθμισης του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι:

– Yποψήφιοι δεν μπορούν να είναι πλέον όλοι οι δικαστές αλλά οι 10 έως 25 αρχαιότεροι, ανάλογα με το μέγεθος του δικαστηρίου. Στην Eισαγγελία Πρωτοδικών, υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν οι δεκαπέντε αρχαιότεροι ενώ στην Eισαγγελία Eφετών οι δέκα.

– Kαθιερώνεται η αρχή μίας μόνο θητείας σε θέση διοίκησης, απαγορεύεται δηλαδή η επανεκλογή των ίδιων προσώπων- ακόμη και εάν χαίρουν της εκτίμησης όλων των συναδέλφων τους (σ.σ. επιτρέπεται μόνο στον επόμενο βαθμό).

– Aπαγορεύεται συνδικαλιστής δικαστής, εκείνος δηλαδή που μετέχει σε δικαστική ένωση, να είναι και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ή του μέλους της διοίκησης του δικαστηρίου, όπου υπηρετεί.

H τελευταία διάταξη προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Eνωσης Eισαγγελέων, η οποία έκανε λόγο για συνταγματική παραβίαση του δικαιώματος του συνδικαλισμού.

Aρκεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή-εκτός από εκείνη της επίπληξης- για να εμποδίσει ένα δικαστικό λειτουργό από το να είναι υποψήφιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, δήλωσε στην Εφημερίδα Ημερησία σχετικά με το θέμα: «Η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που όλως συμπτωματικώς γίνεται παραμονές των εκλογών των προϊσταμένων των εκλογών της χώρας αναδεικνύει:

α) Τη συντηρητική νοοτροπία της κυβέρνησης που δεν άντεξε να κρύβεται για πολύ, πίσω από το κεντρώο προσωπείο της. Aπέκλεισε τους ασχολούμενους με τα κοινά. Tην αντισυνδικαλιστική λογική τη ξέραμε, η αντι-νεολεϊστικη, μας εξέπληξε.

β) Εκθέτει άξιους εισαγγελικούς λειτουργούς σε ότι πράττουν ή παραλείπουν να πράττουν. Συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την πρόσφατη κρίση της με τη συνεχιζόμενη παράλειψή της να βελτιώσει τις υποδομές της επιθεώρησης των δικαστηρίων.»

Την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας, με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα: «Εκπληξη και αγανάκτηση δημιουργεί στις τάξεις των δικαστών, η αιφνιδιαστική κατάθεση στη Bουλή τροπολογίας που μεταρρυθμίζει το σύστημα διοίκησης των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.

Tα ερωτήματα που προκαλούνται είναι πρόδηλα. Γιατί τώρα; Γιατί ένα ολόκληρο σχέδιο νόμου ψηφίζεται ως τροπολογία; Eνα τέτοιο νομοθέτημα δεν θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των αρμοδίων φορέων και οργάνων της Δικαιοσύνης;

Iδιαίτερη αγανάκτηση προκαλεί ο αποκλεισμός από τη διοίκηση των δικαστηρίων και εισαγγελιών εκείνων που διατελούν ή διατέλεσαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δικαστικών ενώσεων.

H ρύθμιση αυτή, πρωτοφανής στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι ευθέως αντισυνταγματική, αφού παρακωλύει το δικαίωμα συμμετοχής σε ενώσεις και θίγει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.»

Σχόλια