Καταργείται σύντομα ο νόμος Δένδια για τις κουκούλες

0

Εισήγηση για την άμεση κατάργηση της νομοθετικής διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία προβλέπεται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους κουκουλοφόρους, κατέθεσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Καστανίδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι η κατάργηση της επίμαχης διάταξης αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, η οποία και προχωρά στην άμεση κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για «άσκοπη και άτοπη ρύθμιση» και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις που ποινικοποιούν συμπεριφορές κυρίως μικρών παιδιών». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επεισόδια είναι αποτέλεσμα του «μείγματος εγκλήματος και κοινωνικών ζητημάτων, που οδηγεί σε εκρηκτικό αίσθημα ανασφάλειας» και δεν αντιμετωπίζονται με διατάξεις όπως αυτή που θα καταργηθεί αλλά με επιχειρησιακή δράση και παρουσία του επίσημου κράτους.
Ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την άμεση κατάργηση του νόμου Δένδια για την ποινικοποίηση της χρήσης κουκούλας είχε καταθέσει λίγες ώρες νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Με αφορμή το γεγονός ότι η πρώτη περίπτωση εφαρμογής του νόμου ήταν αυτή των συλληφθέντων για τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στη Νίκαια μετά τον θάνατο του 25χρονου Πακιστανού, οι νομικοί επιστήμονες της πόλης έκαναν λόγο για «πανελλαδική πρωτιά που δεν περιποιεί τιμή», ενώ πρόσθεσαν πως «ο νόμος αυτός και η εφαρμογή του από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ευνοεί την αστυνομική αυθαιρεσία και οδηγεί στην περαιτέρω καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Πάντως, μετά τους δύο νεαρούς που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση της Νίκαιας και αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα την Τρίτη, χθες ακόμη τρεις συγκατηγορούμενοί τους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους. Μάλιστα, στους δύο εξ αυτών δεν επιβλήθηκε κανείς όρος, ενώ στον τρίτο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. «Ο νόμος περί κουκούλας, ο οποίος είναι αντισυνταγματικός, κατέρρευσε», σχολίασε ο συνήγορός τους μόλις έγινε γνωστή η απόφαση.

Σχόλια