Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Κώδικα περί ναρκωτικών

0

Στο νομοσχέδιο [PDF] περιλαμβάνεται μια σειρά ρυθμίσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ναρκωτικών αναφορικά με την ιατρική αντιμετώπιση, την ποινική αξιολόγηση αλλά και την προώθηση της νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες. Ειδικότερα, εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων και δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή αυτών ενώ, για τους κατ’ επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ, αυστηροποιείται το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων καθώς δε θα αναγνωρίζεται δυνατότητα ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.

Επίσης, αυστηρότερο πλαίσιο ποινών προβλέπεται και για τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών καθώς οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, όπως όταν ο δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειριστεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ’ επάγγελμα, τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή, η οποία μπορεί να αγγίζει έως και τις 600.000 ευρώ. Καθιερώνεται, ακόμα, ο θεσμός του «Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς», ο οποίος θα εκτελεί τα καθήκοντά του κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και θα συνεπικουρείται από τουλάχιστον δύο Εισαγγελείς ή Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών. Η επιλογή του θα γίνεται από Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ενώ, όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτης, η σύσταση της συγκεκριμένης εισαγγελικής θέσης δεν αποσκοπεί στην κατάργηση των θεσμοθετημένων θέσεων των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, κ.κ. Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

Προβλέπεται δε, συγκεκριμένος χρόνος, μέσα στον οποίο θα πρέπει να περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον Εισαγγελέα στο δικαστικό συμβούλιο και η έκδοση του σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών, λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου.

Σχόλια