Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

0

Κατατέθηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει την έγκριση της εκταμίευσης των πρώτων 2,8 δις. ευρώ στο Euroworking Group της Δευτέρας.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου [PDF] προβλέπεται η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, η επιβολή ειδικού τέλους υπέρ του Δημοσίου σε ηλεκτροδοτούμενες επιφάνεις (ΕΕΤΑ), η ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορία ενώ ρυθμίζονται και ζητήματα σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Στην αιτιολογική του έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι επιδιώκεται η εξυγίανση των φορολογικών διαδικασιών, η αναδιοργάνωση της διαχείρισης των κρατικών ενισχύσεων, η επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, η συμπλήρωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει τις ΑΠΕ, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, προβλέπεται η παράταση της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο μειώνεται κατά ποσοστό 15%. Προκειμένου δε, να διασφαλισθεί η επιτυχημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προβλέπεται και σύσταση νέων θέσεων και οργάνων, όπως αυτή του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ειδικότερα, στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία προβλέπεται η δυνατότητα απεριόριστων δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ με ελάχιστο ποσό δόσης τα 10 ευρώ καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας. Όσον αφορά στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών μέχρι και σε 48 δόσεις.

Τέλος, αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται 15.000 υποχρεωτικές απολύσεις μέχρι το 2014 εκ των οποίων οι 4.000 θα πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους κυρίως από τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου και από τους οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν.

Σχόλια