Kατατέθηκε το ν/σ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και την διατήρηση του DNA υπόπτων

0

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις στο ποινικό και σωφρονιστικό Δίκαιο, στο οποίο προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, μέτρα επιείκειας για υπόπτους και καταδίκους που δίνουν πληροφορίες για εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά δίνεται και το «πράσινο φως» για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ειδικότερα, οι νέες διατάξεις ορίζουν:
Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (Γ’ τύπου) που θα λειτουργήσουν στον Δομοκό, την περιφρούρηση θα αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ με σχέδιο ασφαλείας που θα είναι απόρρητο και εκεί θα μεταχθούν κατάδικοι και υπόδικοι που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι και κατηγορούνται για τρομοκρατία, ανθρωποκτονία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ληστεία με φόνο ή βαριά σωματική βλάβη, εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και της χώρας, εσχάτη προδοσία
Ακόμα, για τουλάχιστον 4ετή κράτηση (με παράταση ανά 2ετία) θα μεταχθούν και όσοι κριθούν από εισαγγελέα ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, με κριτήριο τη βαρύτητα του εγκλήματος, την πιθανότητα τέλεσης νέου, την προσωπικότητα, την ύπαρξη στοιχείων για περαιτέρω εγκληματική δράση.

Πολύ σηματική ρ’υθμιση αποτελεί και η παράταση του χρόνου τήρησης στοιχείων DNA στο εθνικό ειδικό αρχείο δεδομένων γενετικού τύπου μέχρις ότου εκδοθεί αθωωτική απόφαση ή μέχρι τον θάνατο του κατηγορουμένου σε περίπτωση καταδίκης του.

Αλλαγές έρχονται και για το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα μπορεί, κατά την ακύρωση μιας πράξης της πολιτείας να ορίζει ότι τα αποτελέσματα της ακύρωσης θα ξεκινούν σε χρόνο μεταγενέστερο από την έκδοση της πράξης, αφού σταθμίσει προηγουμένως τις πραγματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον.

Οι καταδικασμένοι σε ισόβια για τρομοκρατία και δολοφονίες στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης δεν θα αποφυλακίζονται πριν να εκτίσουν 20 χρόνια ούτε θα παίρνουν άδεια πριν από τη συμπλήρωση 10ετίας (πραγματικής), ενώ για όσους ξεπερνούν τη 10ετία αποφαίνεται εντός 6μήνου ο εισαγγελέας για τη συνέχιση της κράτησής τους ή μη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Σε όσους δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία και δίνουν στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόποινων ή φυγόδικων τρομοκρατών ή στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, θα εφαρμόζονται μέτρα επιείκειας, όπως η παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος τους, αλλά εάν οι πληροφορίες τους αποδειχθούν ψευδείς, αυτή, θα συνεχίζεται κανονικά.

Ακόμη, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών, προβλέπεται η αποφυλάκιση καταδικασμένων σε ποινές έως 10 ετών εφόσον έχουν εκτίσει το 1/2 της ποινής (θα ισχύει και για όσους καλύψουν το όριο μέχρι τέλους του 2014), αλλά το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμόζεται για κατηγορουμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, εγκληματικής οργάνωσης, ληστείας με καλυμμένα χαρακτηριστικά, βιασμού, εμπορίας ανθρώπων, ασέλγειας σε ανήλικο κλπ.

Επίσης, προβλέπεται αναστολή της βουλευτικής αποζημίωσης και των βουλευτικών προνομίων, όπως οι αστυνομικοί, τα αυτοκίνητα και άλλα προνόμια, για όσους εν ενεργεία βουλευτές παραπέμπονται αμετάκλητα για ατιμωτικά εγκλήματα.

Άλλες ρυθμίσεις:

– Δεν θα προφυλακίζονται κατηγορούμενοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
– Επεκτείνεται μέχρι τέλους του 2014 η δυνατότητα αποφυλάκισης όσων πάσχουν από βαριά νοσήματα
– Διευθυντές φυλακών μπορούν να αναλάβουν συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ.
– Επιταχύνονται οι δίκες που προβλέπεται να κρατήσουν μεγάλο διάστημα με μέτρα που εμποδίζουν την παρέλκυση (π.χ. αποχώρηση κατηγορουμένων, δικηγόρων κλπ.) με περιορισμό των εγγράφων που πρέπει να αναγνωστούν κλπ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή της Βουλής με την έναρξη των θερινών τμημάτων του Σώματος.

www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/8443087.pdf

Σχόλια