Κατέθεσαν πανεπιστημιακοί στη δίκη για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή

0

Η δίκη οκτώ αστυνομικών στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για τον ξυλοδαρμό του 26χρονου Κύπριου φοιτητή, Αυγουστίνου Δημητρίου συνεχίστηκε με τις καταθέσεις τριών πανεπιστημιακών και αυτοπτών μαρτύρων του συμβάντος.

Οι τρεις πανεπιστημιακοί αποχωρούσαν μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση του Ιδρύματος, με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, όταν αντιλήφθηκαν το περιστατικό, σπεύδοντας να βοηθήσουν τον 26χρονο.

Οι μαρτυρίες τους αναφέρονται σε όσα είδαν να εκτυλίσσονται στην οδό Αγγελάκη, την ώρα που οι αστυνομικοί είχαν ήδη περάσει χειροπέδες στο νεαρό Κύπριο.

Παράλληλα, κατέθεσαν ότι οι αστυνομικοί τούς απώθησαν και τους έβρισαν, την ώρα που ζητούσαν εξηγήσεις για το βάναυσο ξυλοδαρμό του 26χρονου.

«Τον ακούσαμε να φωνάζει ‘βοήθεια’, ‘σώστε με’. Ήταν πεσμένος στο έδαφος. Φώναζε. Είδαμε από μακριά να τον χτυπούν 5-6 άτομα. Όταν πλησιάσαμε, κάποιοι εξ αυτών ήρθαν προς το μέρος μας και παρέμειναν 3 με 4 άτομα να τον χτυπούν. Ρωτήσαμε τι συμβαίνει και μας απώθησαν. Ήταν προκλητικοί και σε έξαλλη κατάσταση. Φοβήθηκα για τη δική μας σωματική ακεραιότητα. Άκουσα κάποιον να φωνάζει ‘μην τον λυπάστε, έριχνε πέτρες και μολότοφ’. Ήταν φρικτό το θέαμα. Αυτό δεν ήταν σύλληψη, ήταν κακοποίηση», κατέθεσε ο ένας μάρτυρας..

Η καθηγήτρια κατέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τρόμαξαν όπως τον χτυπούσαν. Ζήτησα τα στοιχεία τους, αλλά με έβρισαν χυδαία».

Η συγκεκριμένη μάρτυρας εξετάστηκε κατ’ αντιπαράσταση με έναν εκ των αστυνομικών τον οποίο αναγνώρισε στο δικαστήριο ως «πρωταγωνιστή» του βίαιου-όπως είπε-επεισοδίου.

Ο συνήγορος του εν λόγω αστυνομικού χαρακτήρισε τη μάρτυρα “αναξιόπιστη”, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο της κατάθεσής της περιλαμβάνει στοιχεία για τα οποία εκ των υστέρων έλαβε γνώση.

Ο ένας καθηγητής έκανε λόγο για κακοποίηση ανθρώπου που φορούσε ήδη χειροπέδες και αναφέρθηκε σε φραστικό επεισόδιο που είχε με τους αστυνομικούς όταν ζήτησε να πληροφορηθεί για το περιστατικό.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα οπότε αναμένεται να προβληθούν σκηνές του επεισοδίου, έτσι όπως καταγράφηκαν από τηλεοπτικά συνεργεία.