ΚΕΔΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να προσφύγει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ζητώντας την ακύρωση, ως αντισυνταγματικών, των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, βάσει των οποίων προβλέπεται η κατάργηση θέσεων δημοτικών αστυνόμων και σχολικών φυλάκων και η αύξηση των αρμοδιοτήτων ελέγχου του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ.

Με σχετικό ψήφισμα η ΚΕΔΕ αποφάσισε την προσφυγή τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, επικαλούμενη αντισυνταγματικότητα των επίμαχων διατάξεων, οι οποίες, σύμφωνα με την Ένωση, θίγουν το στενό πυρήνα του, συνταγματικώς κατοχυρωμένου, αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ. Επίσης αποφασίστηκε η άρνηση αποστολής στοιχείων για τα σχέδια προϋπολογισμών των ΟΤΑ στο Παρατηρητήριο, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο και η άμεση κατάθεση πρότασης στη Βουλή για τη διαδικασία αξιολόγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με επιστολή στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και του αρμόδιους υπουργούς, κοινοποίησε τις παραιτήσεις 25 από τους 38 δήμαρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω μη σεβασμού του αρ. 102 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της