Κέντρα “Ανοιχτής Φιλοξενίας”, τέλος τα “κέντρα κράτησης” μεταναστών

0

Μετά και τις σχετικές εισηγήσεις τηγς ηγεσίας της ΕΛΑΣ προς τον νέο υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Γ.Πανούση, για την παραχώρηση της σχετικής αρμοδιότητας των Κέντρων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το νεοσύστατο υπουργείο φέρεται να παίρνει υπό
τον έλεγχό του τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών.

Στις προθέσεις μάλιστα της αναπληρώτριας υπουργού, κας Α. Χριστοδουλοπούλου,  είναι οι εγκαταστάσεις σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο και αλλού να μετονομαστούν σε «Κέντρα Ελεύθερης Φιλοξενίας». Παράλληλα, η αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. θα περιορίζεται στην περιμετρική φύλαξη των εγκαταστάσεων και όχι στη λειτουργία τους.  

 

Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Γ. Πανούσης, ο οποίος δήλωσε ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης, είναι να καταργηθεί η υπουργική απόφαση με την οποία ήταν δυνατή η παράταση, πέραν του 18μήνου, της κράτησης των παράτυπων μεταναστών.

 

Ο νέος υπουργός Δημοσίας Τάξεως αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια  «αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης κοινωνίας – αστυνομίας», επαναλαμβάνοντας  την απόφαση για αλλαγή του ρόλου και του τίτλου της ΕΥΠ, σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, με αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Σχόλια