Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Νεανικής Εγκληματικότητας σχεδιάζει η κυβέρνηση

0

Συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF αναπτύσσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα ιδρύεται Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Νεανικής Εγκληματικότητας με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Τη δημιουργία του Κέντρου προανήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, Γιώργου Καμίνη, του αρμόδιου Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα παιδιού, Γιώργου Μόσχου, του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, Λάμπρου Κανελλόπουλου και του γενικού διευθυντή της, Ηλία Λυμπέρη.
Οι βασικοί στόχοι του νέου θεσμού θα είναι οι εξής:
1. Ο συντονισμός του έργου των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων
2. Ο συντονισμός και η οργάνωση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας
3. Η ανάπτυξη συνεργασιών με υπηρεσίες, ιδρύματα, εκπαιδευτικά κέντρα, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις
4. Η προώθηση και υλοποίηση νέων αναμορφωτικών μέτρων, όπως αυτού των ανάδοχων οικογενειών
5. Η μέριμνα για τη διαμόρφωση μηχανισμού ανίχνευσης κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης
6. Η τήρηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
Η ίδρυση του νέου ΝΠΙΔ θα συνοδευτεί από την αναμόρφωση του πλαισίου ποινικού σωφρονισμού των ανηλίκων και την ενεργοποίηση νέων αναμορφωτικών μέτρων. Την ανάγκη ενίσχυσης του πεδίου εφαρμογής των αναμορφωτικών μέτρων, αντί του εγκλεισμού εφήβων παραβατών, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της σύσκεψης ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Σχόλια