Κίνδυνος αποδυνάμωσης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων εάν δεν πληρωθούν οι θέσεις των παραιτηθέντων μελών

0

Έκκληση για την άμεση αναπλήρωση των θέσεων τους απηύθυναν οι παραιτηθέντες πρόεδρος και μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά τη διάρκεια ακρόασής τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής. Διαφορετικά, είπαν τα παραιτηθέντα μέλη της αρχής, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης και μη λειτουργίας του θεσμού.

Ο πρόεδρος της Αρχής Δ. Γουργουράκης, διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να ανακαλέσει την παραίτησή του και τόνισε ότι η λειτουργία των καμερών του συστήματος C4I, κατά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Αρχής, αποτέλεσε πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας και του κύρους της.

«Δεν μας έμενε άλλος νόμιμος τρόπος αντιδράσεως, παρά μόνο αυτός» είπε ο κ. Γουργουράκης.
Αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης αξιόποινων πράξεων σε πορείες και διαδηλώσεις, ο κ. Γουργουράκης επισήμανε: «Έχετε την εντύπωση ότι δεν συλλαμβάνονται οι κουκουλοφόροι επειδή δεν λειτουργούν οι κάμερες; [..] Αν μας επικαλούντο ένα συγκεκριμένο κίνδυνο, η Αρχή θα μπορούσε να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει», εκφράζοντας την αντίθεσή του για παρακολούθηση μιας πορείας από την αρχή της έως το τέλος της.
Υπενθύμισε επίσης ότι η Αρχή είχε επιτρέψει τη λειτουργία των καμερών για λόγους ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έκτοτε όμως, δεν υποβλήθηκε ποτέ αίτημα για τη λειτουργία τους με αναφορά σε «ειδικές συνθήκες», που απαιτούν την επαναλειτουργία τους.
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί μη υπαγωγής της Αρχής στη Δικαιοσύνη ο Δ. Γουργουράκης τόνισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, που ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων μας».
Εκ μέρους των παραιτηθέντων μελών της Αρχής, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Φ. Δωρής είπε ότι υπήρξε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ ο δικηγόρος Ν. Φραγκάκης επεσήμανε ότι η ανεξάρτητη αρχή είναι η εθνική Αρχή ελέγχου του Σένγκεν, συμμετέχει στη Europol και πως η όποια αδράνεια και παράλυση της «θα δημιουργήσει εκκρεμότητες και στο ευρωπαϊκό πεδίο».

Σχόλια