Κίνδυνος εκπνοής του 18μήνου από την επόμενη δικαστική χρονιά

0

Για τον κίνδυνο εκπνοής της 18μηνης προθεσμίας προσωρινής κράτησης, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών εξέφρασε την ανησυχία της για τον φόρτο των υποθέσεων, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού οικονομικών υποθέσεων και οικονομικών εγκλημάτων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κατά το 2008 τα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου Αθηνών είχαν να διαχειριστούν 4.000 υποθέσεις ενώ το 2012 είχαν 8.500 υποθέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που ανέφερε η κα Θάνου, ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζονται οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που είναι διαδικασία κατεπείγουσας φύσεως, μετά από έξι μήνες ενώ αντίστοιχα σε ότι αφορά τις αστικές υποθέσεις ορίζεται δικάσιμος μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια. Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προσδιορίζεται δικάσιμος από το 2020 έως το 2022 στα περισσότερα Ειρηνοδικεία.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο αρνησιδικίας εξαιτίας της παρούσας κατάστασης στην εκδίκαση των υποθέσεων και τόνισε την ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις και τις υποδομές και να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών.