Κίνδυνος παραπομπής στο Ευρ. Δικαστήριο για παραποίηση οικονομικών στοιχείων

0

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ισπανός επίτροπος Χοαχίμ Αλμούνια σκοπεύει να κινήσει κατά της Ελλάδας τη διαδικασία που οδηγεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Την πρόθεσή του αυτή ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Αλμούνια, η οποία εάν πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει στην αποστολή προειδοποιητικής επιστολής με την οποία η Κομισιόν θα ζητάει εξηγήσεις από την Ελλάδα για τους λόγους για τους οποίους απέκρυψε και παραποίησε σημαντικά οικονομικά και νομισματικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια.

Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ισορροπία του ευρώ, καθώς και τη γενική εικόνα αξιοπιστίας της Κομισιόν, με το να εμφανίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα και κρατικό χρέος σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που είναι στην πραγματικότητα.

Κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες θεωρούν αυτή την πρωτοβουλία Αλμούνια σίγουρη, καθώς ο Ισπανός επίτροπος την εντάσσει στη δράση της Επιτροπής Πρόντι, η οποία ουσιαστικά διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις, περιμένοντας τη νέα Επιτροπή Μπαρόζο, που θα αναλάβει τις νέες κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Σχόλια