Κινητοποιήσεις Δικαστών και Εισαγγελέων

0

Διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων της Χώρας στις 18, 19, 23 και 24 Μαϊου 2005 πραγματοποιεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι διακοπές των συνεδριάσεων και του εν γένει δικαστικού έργου θα είναι διάρκειας μιας ώρας (12:00 έως 13:00) για τις τρεις πρώτες μέρες και δύο ωρών (12:00 έως 14:00) για την τελευταία ημέρα. Παράλληλα, στις 24 Μαίου θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών (ισόγειο κτιρίου 13) και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, από τις 12:00.

Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η αποτροπή της μελετώμενης κατάργησης του θεσμού της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων και η απόσυρση του άρθρου 1 (προσδιορισμός δικασίμων των αγωγών, αιτήσεων και εφέσεων εντός έξι και δώδεκα μηνών για τις ειδικές διαδικασίες και την τακτική διαδικασία, αντίστοιχα) και του άρθρου 2 (ορισμός των προεδρευόντων στα Ποινικά Δικαστήρια Αθηνών Θεσσαλονίκης και Πειραιώς από την Ολομέλεια κάθε δικαστηρίου, κατά παράκαμψη της αρχαιότητας) του νομοσχεδίου «επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η πρώτη από τις ανωτέρω διατάξεις θα επισωρεύσει στα δικαστήρια δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας, ενώ σημειώνεται ότι η νομοθέτηση της, χωρίς παράλληλα την εξασφάλιση της απαραίτητης υποδομής θα πρκαλέσει χαώδη κατάσταση στα δικαστήρια, θα υποβαθμίσει το παρεχόμενο δικαστικό έργο και θα οδηγήσει σε κίνδυνο αστοχίας δικαστικών κρίσεων.

Σχόλια