Κινητοποιήσεις κρατουμένων ενάντια στο ν/σ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

0

Νέες κινητοποιήσεις εν μέσω καλοκαιριού ξεκινούν οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών μετά την επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να φέρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής.

Στον εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η μεταφορά για δέκα χρόνια συγκεκριμένων κρατουμένων, σε μια φυλακή εντός της φυλακής και σε καθεστώς απομόνωσης όπου η επικοινωνία τους θα είναι περιορισμένη, δεν θα χορηγούνται άδειες, δεν θα εφαρμόζονται εκπαιδευτικά προγράμματα και δεν θα υπάρχει δυνατότητα εργασίας και άρα ευεργετικού υπολογισμού του χρόνου έκτισης ποινής.
Ήδη το νομοσχέδιο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ειδική Επιτροπή [link] και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στα πλαίσια αυτών των εξελίξεων, οι κρατούμενοι ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει με αποχή συσσιτίου από την προηγούμενη Πέμπτη. Μέχρι στιγμής στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι φυλακές Κορυδαλλού, Κέρκυρας, Δομοκού, Πάτρας, Λάρισας, Αλικαρνασσού, Διαβατών, Γρεβενών, Ναυπλίου, Αυλώνα και Νιγρίτας Σερρών.

Οι κρατούμενοι, σε κείμενο που οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν: “Το υπουργείο θέλει να φτιάξει μια φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς επισκεπτήρια, χωρίς μεροκάματα, χωρίς άδειες”, τονίζοντας ότι “Σκοπός του υπουργείου δεν είναι ο σωφρονισμός αλλά η εκδίκηση και η τιμωρία“.
Επίσης, ανακοίνωσαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους: “Η τριήμερη αποχή συσσιτίου είναι μόνο η αρχή. Σε κάθε περίπτωση αδιαλλαξίας του υπουργείου και της κυβέρνησης ο αγώνας θα κορυφωθεί με κάθε μέσο. Στην Ελλάδα η θανατική ποινή ονομάζεται πλέον φυλακές τύπου Γ”.
 

Σχόλια