Κινητοποιήσεις στις φυλακές της χώρας

0

Περισσότεροι από εννέα χιλιάδες κρατούμενοι, σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας απέχουν εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα από το συσσίτιό. Τα τρία τέταρτα των συνολικά 12.600 κρατουμένων απέχουν, σύμφωνα με στοιχεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, εκπρόσωποι της οποίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ζητώντας, μεταξύ άλλων, και συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Την ίδια ώρα, ξεπερνούν τους 900 οι κρατούμενοι που άρχισαν απεργία πείνας, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι κρατούμενοι, όπως δήλωσαν, ζητούν το φαγητό που δεν καταναλώνουν να διατεθεί σε απόρους ή ιδρύματα.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας, πάντως, καταγγέλλουν ότι οι διευθυντές των φυλακών απειλούν τους κρατούμενους ότι θα τους κόψουν τα φάρμακα ή τα μεροκάματα αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το μέλος της Πρωτοβουλίας, δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, τόνισε: «μας εξέπληξαν και μας προσβάλλουν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καστανίδη, από τον οποίο προσωπικά περιμένω πολλά πράγματα, ο οποίος χωρίς να αναφέρεται απευθείας στη Πρωτοβουλία, ωστόσο με σαφή τρόπο της αποδίδει σκοτεινούς δρόμους και σκοπούς». Η δικηγόρος, παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι σκοποί και ο τρόπος που δουλεύει η Πρωτοβουλία είναι γνωστοί, είναι ανοιχτοί, διακηρυγμένοι. Όλα αυτά όφειλε να τα ξέρει ο κ. υπουργός. Να σημειώσω ότι παρά τις συνεχείς υποτιθέμενες προσπάθειες από τον Δεκέμβρη του 2008, να μειώσουν τον αριθμό των κρατούμενων στις φυλακές, έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρατούμενων. Κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των κρατούμενων κατά 200-250 άτομα. Σε αυτό τον αριθμό φαίνεται ότι ένα 30% είναι υπόδικοι, 60% αλλοδαποί και 35% κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Να προσθέσω ότι 1.180 (με τα στοιχεία του Ιουνίου) έχουν ποινές εξαγοράσιμες.
Η κ.Κούρτοβικ ανέφερε, τέλος, ότι η κινητοποίηση των κρατουμένων είναι ανεξάρτητη με το νομοσχέδιο για τον “εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης”.

Σχόλια