Κλίμα ανασφάλειας στο χώρο των δικαστικών

0

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε επιστολή της που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου, επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αποσπάσεις δύο δικαστικών, επιτείνουν «το κλίμα ανασφάλειας και φόβου που αισθάνονται οι δικαστές».

Η Ένωση τονίζει ότι οι αποσπάσεις των δύο δικαστών, οι οποίοι συμμετείχαν στα δικαστικά συμβούλια τα οποία εξέδωσαν βουλεύματα που αποφυλάκισαν, με περιοριστικούς όρους, δύο κεντρικά πρόσωπα του παραδικαστικού κυκλώματος, δεν έγιναν με αντικειμενικά κριτήρια, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο φόβος «αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο για όποιον δικαιοδοτεί, αφού τείνει να μετατραπεί σε βεβαιότητα ότι διατρέχουν οι δικαστικοί λειτουργοί τον κίνδυνο άμεσης απόσπασης, αν η δικαιοδοτική τους κρίση εκτιμηθεί ως εσφαλμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Την επιστολή, που εστάλη και στα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δ. Κυριτσάκης και ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, πρόεδρος Εφετών Χαρ. Αθανασίου.