Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου για την αποσυμφόρηση των φυλακών

0

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως επεσήμαναν κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα οι δύο αρμόδιοι υπουργοί.
Στην Ελλάδα οι αλλοδαποί κρατούμενοι έχουν φτάσει το 42% του συνόλου των κρατουμένων σε όλη τη χώρα, ενώ στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 40%.
Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ελλάδας και Κύπρου κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και Σοφοκλής Σοφοκλέους συμφώνησαν ν’ αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκε η απροθυμία ορισμένων χωρών από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, να δεχθούν στις φυλακές τους ομοεθνείς κρατούμενους και να εκτίσουν εκεί την ποινή τους.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν αναλυτικά το όλο πρόβλημα στις διάφορες πτυχές του και αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία, προκειμένου να διαμορφωθούν κοινές πολιτικές πίεσης και επίλυσης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Κυρίως σταθήκαμε στο ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων. Πολιτική η οποία ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχισθεί και από εμάς, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μπορέσει να γίνει αυτή η ανταλλαγή, έτσι ώστε και να υπάρξει μία αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας μας, αλλά και να μπορέσουν οι κρατούμενοι αλλοδαποί να επανενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον των χωρών στις οποίες ανήκουν», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος.
Οι δύο υπουργοί ασχολήθηκαν επίσης με θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την κατάσταση στις φυλακές και νέες πολιτικές για το σωφρονιστικό σύστημα, όπως η ανοιχτή φυλακή, η εξωιδρυματική απασχόληση, η επιμόρφωση σωφρονιστικών υπαλλήλων και οι αποφυλακίσεις υπό όρους.
Ο κ. Σοφοκλέους προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Δύο είναι οι σημαντικοί στόχοι μας. Ο πρώτος είναι να έχουμε κοινή δράση στην Ενωμένη Ευρώπη με τα ανοιχτά, πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν αρμόδια υπουργεία.
»Ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, σε διμερές επίπεδο τη σχέση των δύο κρατών. Κοινός ο οραματισμός, κοινός ο σχεδιασμός».

Σχόλια