Κοινό σχέδιο δράσης Βρετανίας – Ελλάδας για τη μεταφορά αλλοδαπών κρατουμένων

0

Τη σύγκλιση των απόψεών τους για την ανάγκη διευκόλυνσης της διαδικασίας μεταφοράς των αλλοδαπών κρατουμένων προς έκτιση της ποινής στις χώρες καταγωγής τους, διαπίστωσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο και η Βρετανίδα, υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπρίτζετ Πρέντις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λονδίνο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν στην κατάρτιση κοινού σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση αντίστοιχης πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα προς τα 46 κράτη-μέλη, με τη μορφή ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου στη Σύμβαση Μεταφοράς Καταδίκων του 1983.

Η συμφωνία αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στις ελληνικές φυλακές το 48% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί και το 90% από αυτούς προέρχεται από κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με πρώτη χώρα προέλευσης την Αλβανία.

Στις συναντήσεις στο Λονδίνο, ο κ. Χατζηγάκης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους συναδέλφους του για τις σωφρονιστικές πολιτικές της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης επισκέφθηκε φυλακή του Λονδίνου και ενημερώθηκε για τα σύγχρονα σωφρονιστικά συστήματα και τις νέες πολιτικές που απαιτούνται ώστε να πάψουν οι φυλακές να αποτελούν «αποθήκες ανθρώπων», όπως δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης.

Σχόλια