Κομισιόν: Ακριβές προμήθειες και αδιαφάνεια στις ελληνικές τράπεζες

0

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγέλλει τις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες προσάπτει ακριβές προμήθειες, αλλά και έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν ο Έλληνας καταναλωτής καταβάλλει, κατά μέσον όρο, 54 ευρώ ετησίως στην τράπεζα για τη χρήση του τρέχοντος λογαριασμού του. Το παραπάνω ποσό κατατάσσει τη χώρα μας στη δέκατη θέση από πλευράς κόστους.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς είναι η αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους πελάτες τους.
Όπως επισημαίνεται, για την έρευνα έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από επτά τράπεζες (δεν κατονομάζονται), εκ των οποίων η μία δεν συνεργάσθηκε καθόλου, ενώ οι υπόλοιπες έστειλαν στοιχεία, τα οποία ήταν δυσνόητα ακόμη και για τους ειδικούς της Κομισιόν που έκαναν την έρευνα, με αποτέλεσμα να ζητήσουν συμπληρωματικές διευκρινίσεις.
Αδιαφάνεια στις χρεώσεις καταγράφεται και στις ιστοσελίδες των τραπεζών.
Η Κομισιόν επικαλείται και έρευνα του ευρωβαρομέτρου που έγινε στα κράτη μέλη το 2008, όπου το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είχε δυσκολία να συγκρίνει το κόστος των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες. Το έλλειμμα ενημέρωσης επιδρά ανασταλτικά στην αναζήτηση άλλης τράπεζας με καλύτερες τιμές.
Στην Ελλάδα καταγράφεται υψηλή συχνότητα συναλλαγών στα «γκισέ» αντί των ηλεκτρονικών συναλλαγών που είναι ευρύτατα διαδεδομένες στην Ευρώπη. Συνολικά οι Έλληνες πραγματοποιούν το 53% όλων των συναλλαγών τους στα «γκισέ».
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι, κατά μέσον όρο, στον Έλληνα καταναλωτή αναλογεί μια ηλεκτρονική συναλλαγή ετησίως ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 46 συναλλαγές. Αντίθετα οι Έλληνες χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές τα ΑΤΜ όπου οι αναλήψεις ρευστού φτάνουν το 17% του ΑΕΠ έναντι 8% που είναι ο μέσος όρος στην Κοινότητα.

Σχόλια