Κριτική από το Συνήγορο του Πολίτη για την παραλαβή αιτημάτων ασύλου από αλλοδαπούς

0

Προχειρότητες και διοικητικές δυσλειτουργίες κατήγγειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στην παραλαβή αιτημάτων ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Τα προβλήματα σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη είναι αποτέλεσμα «της ουσιαστικής κατάρρευσης μιας πρόχειρης και δυσλειτουργικής σε εθνικό επίπεδο διοικητικής διαδικασίας, υπό το βάρος της μαζικής εισροής αλλοδαπών χωρίς χαρτιά», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανεξάρτητη αρχή.

Ο Συνήγορος, με αφορμή και τα επεισόδια που σημειώθηκαν προσφάτως από μετανάστες, «νιώθει υποχρεωμένος να εκφράσει την ιδιαίτερη ανησυχία του σε ό,τι αφορά τη σχετική διαδικασία που ακολουθεί η Ελληνική Αστυνομία».

Η αρχή προσθέτει ότι «τα προβλήματα, όπως διαπιστώθηκε, καταρχήν δημιουργήθηκαν από την προ μηνός αιφνίδια απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών να σταματήσει να παραλαμβάνει περαιτέρω αιτήματα ασύλου, λόγω της διαρκώς διογκούμενης προσέλευσης αλλοδαπών στη συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς αιτούντος άσυλο και την εφαρμογή μιας πολιτικής επιλεκτικής παραλαβής με αμφιλεγόμενα κριτήρια».