Κύπρος: Έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις

0

Η Ολομέλεια της κυπριακής βουλής υπερψήφισε το νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων με 47 ψήφους υπέρ, 7 εναντίον και 1 αποχή.

Κατά την ψηφοφορία υιοθετήθηκαν κάποιες τροπολογίες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νόμο, με τις οποίες καθορίζεται ένα δίχτυ προστασίας έναντι των ευάλωτων δανειοληπτών. Ωστόσο, παρά τη γενικότερη συναίνεση, η συνεδρίαση διακόπηκε δύο φορές, για συνεννοήσεις της τελευταίας στιγμής.

Βασική πρόταση του νόμου, διασυνδέει το νόμο για τις εκποιήσεις με την εφαρμογή του νόμου για την αφερεγγυότητα, ο οποίος θα περιέχει και τις πρόνοιες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, λέγοντας πως το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις και το περιεχόμενό του γίνεται αποδεκτό και από την τρόικα.

«Σκοπός της κυβέρνησης είναι η προώθηση εκσυγχρονιστικών ρυθμίσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζουν πρώτιστα την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ενώ ταυτόχρονα να εγγυώνται την πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης της οικονομίας», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται, ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης από τη τρόικα.
 

Σχόλια