Κύπρος: τέλη Μαΐου η ψήφιση του ν/σ για τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου

0

Μέχρι το τέλος Μαΐου η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει την ένατη τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου, καθώς και το νομοσχέδιο για τη σύσταση του.  

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου που παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ανέφερε πως η προωθούμενη νομοθεσία αποτελεί μια καινοτομία που αναμένεται να μειώσει κατά το ήμισυ το χρόνο εκδίκασης των διοικητικών προσφυγών, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αναμόρφωσης του τρόπου απονομής δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση προωθεί τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο θα εξετάζει τις προσφυγές που σήμερα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων που αφορούν διεθνή προστασία σε πρόσωπα που προέρχονται από τρίτες χώρες και προσφυγές κατά φορολογικών αποφάσεων.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως οι προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούν να εκδικάζονται σε πολύ συντομότερο χρόνο από ότι σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι για τις διοικητικές εφέσεις σήμερα απαιτούνται τρία και τέσσερα χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών,  κ. Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νόμου για τη Δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου και η τροποποίηση του Συντάγματος που απαιτείται προς τούτο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και η Νομική Υπηρεσία έχουν ταυτόσημες απόψεις για το Διοικητικό Δικαστήριο και εναπόκειται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να εξετάσουν την τοποθέτηση τους στην Επιτροπή Νομικών.
“Ευελπιστούμε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος και ο περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμος θα οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος Μαΐου.” τόνισε.

Και τέλος, δήλωσε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Βουλής να καθορίσει το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου.