Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για τα κρατικά λαχεία

0

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των κρατικών λαχείων.
Πρόκειται για την παραχώρηση 12ετούς άδειας για τα κρατικά λαχεία στην εταιρεία ειδικού σκοπού Ελληνικά Λαχεία ΑΕ, την οποία σύστησε η σύμπραξη ΟΠΑΠ-Intralot-Scientific Games. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η σύμπραξη είχε πλειοδοτήσει στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων, έναντι 190 εκατομ. ευρώ.

Με την εν λόγω σύμβαση [PDF] συμφωνούνται οι υποχρεώσεις των δύο μερών, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης και διαχείρισης των εσόδων του Δημοσίου από τα λαχεία.
Ειδικότερα, ο παραχωρησιούχος θα αποδίδει στο Δημόσιο μηνιαίο ποσοστό 30% επί του μικτού κέρδους (GGR – το ποσό που απομένει εάν από τα έσοδα αφαιρεθούν οι πληρωμές κερδών), με ελάχιστο ετήσιο ποσό τα 30 εκατ.ευρώ για την πρώτη χρήση και 50 εκατ.ευρώ για τις επόμενες χρήσεις. Από τα μηνιαία αυτά ποσά, το Δημόσιο θα δαπανά το 20% στην κοινωνική πολιτική, ενώ δεσμεύεται ότι δε θα συστήσει με νόμο νέα λαχεία, ούτε ηλεκτρονικές εκδοχές των κρατικών λαχείων (μέσω διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων). Τέλος, από τη σύμβαση εξαιρούνται ρητώς τα ηλεκτρονικά λαχεία που έχουν ανατεθεί στον ΟΠΑΠ και το αμοιβαίο λαχειοφόρο ιπποδρομιακό στοίχημα (sweepstake), ενώ επανεισάγεται μετά από 10 χρόνια το «Ξυστό».

Να σημειωθεί, ότι o νέος παραχωρησιούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τα κρατικά λαχεία μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση για το μεταβατικό διάστημα.
 

Σχόλια