Λιανικό εμπόριο, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες στην κορυφή των παραπόνων των καταναλωτών

0

Η υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των πολιτών -καταναλωτών του Συνηγόρου του Καταναλωτή σημείωσε τον Οκτώβριο ραγδαία αύξηση 71% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 134% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007, όταν πρωτοξεκίνησε η λειτουργία της.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ι. Αδαμόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο, τα οποία προκύπτουν από τη λειτουργία της υπηρεσίας και από όπου φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες συγκεντρώνουν τα περισσότερα παράπονα πολιτών που δέχθηκε το συγκεκριμένο μήνα η ανεξάρτητη αρχή.
Τα παράπονα για τις τράπεζες αφορούσαν κυρίως καταχρηστικές, παράνομες, αδιευκρίνιστες χρεώσεις ή χρεώσεις που οφείλονται σε πλημμελή έλεγχο της ταυτοπροσωπίας του συναλλασσόμενου.
Το 31,2% των τηλεφωνημάτων αφορούσε το λιανικό εμπόριο, το 20,8% στις τηλεπικοινωνίες, το 10,6% στις τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα παράπονα αφορούσαν άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, κέντρα αδυνατίσματος, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες κ.α.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο κύριος όγκος των παραπόνων για το λιανικό εμπόριο είχε να κάνει με καταχρηστικούς γενικούς όρους συμβάσεων, όπως μονομερείς τροποποιήσεις συμβάσεων, εμπόδια στη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης, αόριστο τίμημα και υπέρμετρο περιορισμό ευθύνης, εργοστασιακή ελαττωματικότητα προϊόντων και πλημμελή εφαρμογή εγγυήσεων.
Για τις τηλεπικοινωνίες τα περισσότερα παράπονα αφορούσαν αδιευκρίνιστες, υψηλές ή καταχρηστικές χρεώσεις, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών όπως συχνές διακοπές και περιοδική απώλεια σύνδεσης, καθώς και σημαντικές καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση συνδέσεων διαδικτύου και λοιπών τηλεπικοινωνιακών πακέτων πολλαπλών υπηρεσιών (τηλεφωνία, ίντερνετ, καλωδιακή τηλεόραση).

Σχόλια