Με αγωγές αναμένεται να απαντήσουν οι πολίτες στην βραδύτητα απονομής της δικαιοσύνης

0

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστεί να βάλει το Δημόσιο, προκειμένου να ανταποκριθεί στα υπέρογκα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει ως αποζημίωση σε πολίτες που ζημιώθηκαν από την βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και κινούνται πλέον δικαστικώς.

Οι πολίτες ετοιμάζουν κύμα αγωγών κατά του ελληνικού δημοσίου, ζητώντας μεγάλες αποζημιώσεις για τις τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, που έχουν ως συνέπεια την ηθική βλάβη και την προσβολή της προσωπικότητάς τους, αφού αδυνατούν για υπερβολικό χρονικό διάστημα να έχουν δικαστική προστασία και να δικαιωθούν στις κάθε είδους αξιώσεις και διεκδικήσεις τους (π.χ. μισθολογικές, συνταξιοδοτικές, αποζημιώσεις κ.λπ.)

Ήδη, η πρώτη αγωγή υποβλήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και διεκτραγωδεί τη βραδύτητα απονομής της δικαιοσύνης που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, με συνέπεια να προσβάλλονται το Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες, κάτι που έχει επισημανθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με επανειλημμένες ευρω-καταδίκες της Ελλάδας.

Σοκ, εξάλλου, προκαλεί ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν και αγγίζουν τις 400 χιλιάδες στα διοικητικά δικαστήρια και το 1 εκατομμύριο στο σύνολο (μαζί με πολιτικά και ποινικά δικαστήρια). Παράλληλα 150 χιλιάδες υποθέσεις είναι η ετήσια αύξηση των εκκρεμών αστικών υποθέσεων και 27 χιλιάδες οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ.

Σχόλια