Με αργούς ρυθμούς η απονομή δικαιοσύνης, χιλιάδες οι εκκρεμείς υποθέσεις

0

Με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Ι.Μιχελάκης, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Α.Ρουπακιώτη, στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν σε δικαστήρια της χώρας.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εκκρεμούν 2.950 υποθέσεις μέχρι την 12η Μαρτίου 2012, ενώ στα πολιτικά δικαστήρια οι υποθέσεις προσδιορίζονται μέχρι και το 2016 για ορισμένες διαδικασίες (Τακτική Μονομελούς, Εμπορικό και Ενοχικό).

Επιπρόσθετα, ο ορισμός τόσο μακρινών δικασίμων έχει προκαλέσει με τη σειρά του υπερφόρτωση της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού δικογράφων και στο ως άνω τμήμα. Ως λόγους για τη βραδύτητα εκδίκασης των υποθέσεων ο Υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, την έλλειψη δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, την απουσία μηχανοργάνωσης και τον περιορισμένο χρόνο συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων, ενώ εκτιμάται πως η θέσπιση των πρόσφατων διατάξεων για επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης θα βελτιώσει την τωρινή εικόνα.

Σχόλια