Με δικαστικό επιμελητή και κατασχέσεις η επιστροφή των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ

0

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε εκ νέου τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού που εργαζόταν με την τροπολογία Σαμαρά. Με απόφασή του, της 12ης Ιανουαρίου, το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς, που προέβαλε το υπουργείο, το οποίο είχε προσφύγει στο Πρωτοδικείο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εκτέλεση προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων, που διέταζαν την επιστροφή των εν λόγω εργαζομένων στις υπηρεσίες τους αλλά και την καταβολή σε αυτούς των χρηματικών ποινών, που επιβλήθηκαν στο ΥΠΠΟ για το διάστημα κατά το οποίο αρνείτο να συμμορφωθεί προς την δικαστική κρίση.
Με τη νέα απόφασή του, το Δικαστήριο αναγνωρίζει, ότι οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων και των προσωρινών διαταγών, που διατάσσουν την επαναπρόσληψη των εργαζομένων είναι δεσμευτικές για το Δημόσιο, το οποίο υποχρεούται ως εκ τούτου να τις εκτελεί. Μετά την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για την αναγκαστική εκτέλεση κατά του Δημοσίου, ενώ όπως σχολιάζει η εργατολόγος Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα που χειρίστηκε την υπόθεση: “Με την απόφαση αυτή αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά, ότι ακόμα και υπό το κράτος του Μνημονίου, η ελληνική δικαιοσύνη παραμένει θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων, που τόσο βάναυσα και ισοπεδωτικά περιορίζονται ή και καταργούνται στις μέρες μας”.
Οι εργαζόμενοι που δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο είχαν κερδίσει αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, προς τις οποίες το υπουργείο αρνείτο να συμμορφωθεί.

Σχόλια